Volg ons op social media

Knaagdieren

Gepubliceerd op 17/01/2022

Er zijn veel soorten knaagdieren op aarde. In elk werelddeel komen verschillende knaagdieren voor, afgestemd op klimaat, water, temperatuur enz.

Knaagdieren

Wat opvallend is aan de knaagdieren, is dat ze scherpe snijtanden hebben. Ondanks dat het knaagdier volwassen is, groeien de snijtanden gewoon door. Doordat de diertjes knagen, slijten hun tanden. Maar doordat de tanden blijven groeien, gebeurd dit op gelijk tempo. Soms komt het voor dat een knaagdier te hard knaagt, hierdoor kan de tand breken. Zodra er bij de ontwikkeling van het gebit iets is misgegaan, of de tand is ooit afgebroken. Dan sluiten de tanden niet meer goed op elkaar. Doordat er ooit iets was misgegaan waardoor het gebit niet meer klopt, kan er op die ene tand geen hoge druk meer worden gezet. Hierdoor slijt die niet, maar het blijft toch doorgroeien. Op een gegeven moment word door de snijtanden de bek afgesloten. Hierdoor kan drinken en eten onmogelijk worden. Als het diertje op dat moment wild in de natuur leeft, sterft het wegens gebrek aan voedsel en drinken. Als mensen zo’n diertje in huis hebben en de tand blijft doorgroeien, is daar een oplossing voor: naar de dierenarts! De dierenarts zorgt er dan voor dat de tandjes korter worden geknipt. De tand blijft wel nog altijd doorgroeien, de baasjes zullen daardoor wel vaker naar de dierenarts moeten. Het belangrijkste is dat de tanden mooi op elkaar aansluiten.


61e55f759b5dd-guinea-pig-g1a8b87958_1920.jpg

Knaagdieren worden vaak niet heel oud. De kleine knaagdieren kunnen ongeveer 1,2 of maximaal 3 jaar leven. De kleine diertjes die in de wilde natuur leven, halen het meestal niet dan langer dan 2 jaar. Dit komt doordat ze een goeie prooi zijn voor reptielen, of roofdieren. De wereld van de knaagdieren zit natuurlijk vol met gevaren. Ze hebben veel tegenstanders en aangezien ze zo klein zijn, kunnen ze niet veel doen om zich te verdedigen. Het enige wat ze kunnen doen is knagen met hun scherpe tandjes. Maar zodra er een groot roofdier voor het staat, dan is de impact van dat bijten ontzettend klein. Ze kunnen zich amper meer verdedigen en het roofdier pakt hun.

De knaagdieren slapen vaak overdag. Dit komt doordat hun instinkt tegen hun zegt dat overdag de roofdieren actief zijn. Daarom dat de knaagdieren zelf meestal s’ avonds, s’ nachts of vroeg in de ochtend actief zijn.

Konijnen

Konijnen worden vaak gezien als knaagdier terwijl het eigenlijk een zoogdier is, die bij de haasachtigen hoort. Er zitten veel verschillen tussen de zoogdieren en knaagdieren. Bijvoorbeeld worden bij de knaagdieren de jongen zonder vacht geboren en met ogen open. Bij een konijn worden ze met vacht geboren.

Verder weten veel mensen niet wat het verschil is tussen een haas en een konijn. Ze lijken veel op elkaar. Maar zijn toch veel verschillend. De hazen hebben lange oren, op de oren zitten zwarte punten.

Wilde konijnen zijn niet goed zichtbaar, omdat ze jou veel sneller zien, rennen ze weg.

Konijnen zijn ook vaak dieren die veel voor proeven worden gebruikt. Deze dieren die hiervoor worden gebruikt worden proefdieren genoemd. Deze proefdieren hebben een gruwelijk leven. Ze zitten alleen of met veel in kooien waar amper ruimte is om te bewegen. Vervolgens worden bij de experimenten ingespoten met stoffen, ze moeten pillen slikken, er word make-up of andere producten op gedaan of doen ze wat met hun huid zoals verbranden of bestralen. Dit is natuurlijk ontzettend triest voor deze diertjes dat ze zo’n dingen moeten meemaken. Er komt steeds meer controle op, om het tegen te gaan.

Als de konijnen te groot worden, moeten ze de mogelijkheid krijgen om vrij rond te lopen. De dieren hebben ook veel gevarieerd voedsel nodig, buiten groente is droogvoer en hooi ook goed.


61e55f811e7d5-rabbit-g95ba4c0f6_1920.jpg